FUNDAȚIA UMANITARĂ LOBSTEIN

Fundația Umanitară Lobstein este o organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată în 1998, cu misiunea de a susține și a facilita diagnosticul și tratamentul copiilor cu malformații congenitale.

Inițial, fundația s-a dedicat copiilor suferinzi de boală Lobstein (osteogenesis imperfecta sau boala oaselor de sticlă), după care și-a extins treptat domeniul, orientându-se spre diagnosticul și tratamentul copiilor cu malformații congenitale de orice natură, din toate mediile sociale, în special din cele defavorizate.

Fundația a fost fondată de dr. Ștefan Furnică, dr.  Stanca Voichița Angheluță, dr. Cristina Furnică și ing. Constantin Dănuț Dâlcu.

Dr. Ștefan Furnică, președintele Fundației, a înființat Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava și a tratat numeroși copii cu malformații congenitale.

Fundația a fost înregistrată fiscal pe 30.01.1998 CIF 10145521 Sediu social inițial B-dul George Enescu nr. 31, bl. T49, sc. C, ap. 7, Suceava (județul Suceava), sediul social actual în sat Valea Lupului, comuna Valea Lupului (județul Iași).

CLUB ROTARY ROMÂNIA

În primăvara anului 1929, la Bucureşti ia fiinţă primul Club Rotary din România, din iniţiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit şi cel dintâi preşedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în două mari oraşe ale ţării – Cluj şi Timişoara. Scopurile şi idealurile rotariene sunt înţelese şi acceptate de elita intelectuală a ţării, din toate domeniile de activitate – ştiinţă, artă, afaceri – rezultatul fiind înfiinţarea a încă şase cluburi la Arad, Braşov, Câmpina, Cernăuţi, Iaşi şi Ploieşti. Cu nouă cluburi, în anul 1936, se creează Districtul românesc, care primeşte numărul 84.

Efectul activităţilor şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării. Rotary românesc interbelic s-a ocupat de proiecte educaţionale şi din domeniul sănătăţii copiilor, de căutare de locuri de muncă pentru tineri bolnavi sau cu handicap, dar şi de construcţia unui refugiu pentru schiori în munţi. Dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă, în 1939, de catre regimurile autoritare în toată zona central-est-europeană.

Formarea noului District 2241

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînființează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj şi Timişoara, pentru ca în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi, care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.

La 1 iulie 1996, România depăşeşte o a doua barieră, fiind definită de Rotary International drept „zona de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova. Acţiunile rotariene au adus în România şi Moldova aproape şase milioane de dolari în şase ani, drept pentru care reobţinerea statutului de district a devenit un imperativ.

Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary International şi preşedintele Carlo Ravizza au decis că, în România şi Republica Moldova, cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numărul 2241. După Polonia (1998), Cehia si Slovacia (reunite într-un singur district în 1999), a fost rândul ţării noastre să aibă propriul district, onoare de care nu s-a mai bucurat nici o altă ţară din estul Europei.

Asociația Clubul Rotary Iași 2000, cod fiscal 14039892

Bolile de inimă nu așteaptă!

Ulterior incendiului devastator care a afectat Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”  în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2018, Fundația și cele 5 cluburi Rotary din Iași (Rotary Iași Curtea Domnească, Rotary Iași, Rotary Copou, Rotary Iași 2000, Junimea) și-au stabilit o nouă misiune: sensibilizarea opiniei publice și colectarea de fonduri în vederea susținerii eforturilor de reabilitare și extindere a unității medicale pentru a putea, din nou, oferi tratament la standarde europene pacienților copii și adulți, cu boli cardiovasculare congenitale sau dobândite, de pe teritoriul regiunii Nord-Est (8 județe) care, în prezent, sunt nevoiți să se adreseze altor centre medicale supraaglomerate, aflate la minim 180 km distanță de localitatea de reședință.

Fiți alături de noi în această campanie umanitară de sprijinire a Institutului de Boli Cardiovasculare pentru reluarea cât mai rapidă a activității acestei unități medicale românești de prestigiu.